Gamesdust
usr.mnu
zoeken

Home
Nieuws
Reviews
Previews
Columns
Walkthroughs
English
Forum

Login

Registreer

Het vinden van de juiste instellingen - Goed geluid deel 2

Door: Switchboy op: 2014-01-12, 3374 views

PlatformHet belang van goed geluid wordt vaak onderschat als het om games spelen gaat, maar het is van groot belang bij de immersie die je ervaart bij het spelen van spellen of het kijken van films. Investeren in goede apparatuur en het juist afstellen van de apparatuur die je al hebt kan een heel groot verschil maken. En goed (genoeg) geluid hoeft niet duur te zijn. Maar hoe stel je de geluidsintellingen perfect in?

Het vinden van de juiste instellingen.
Het hebben van een goede geluidskaart en een leuk setje speakers is geen garantie dat je geluid ook meteen perfect is. Hiervoor zul je vaak nog wat instellingen moeten veranderen. In dit stukje zal je stap voor stap door de beschikbare instellingen genomen worden zodat je je geluid optimaal in kunt stellen voor jouw specifieke situatie. Dit zal gebeuren aan de hand van een voorbeeld situate. Hierin gebruik ik een Creative Sound Blaster X-Fi Titanium om een Logitech z-2200 speaker set aan te sturen. Daarnaast lus ik het geluid softwarematig door naar mijn headset. Hierdoor kan ik dus zonder moeite wisselen tussen speakers of headset zonder dat ik dingen aan of uit hoef te zetten.
Het kiezen van het juiste output formaat. Ik gebruik zowel voor mijn headset als voor mijn speakers een Stereo output. Maar als je zelf een surround setje hebt of een headset met surround hebt zul je deze instellingen willen veranderen.

Klik met je rechtermuisknop op het speaker icoontje in je systemtray. Hierna klik je op ‘afspeel apparaten’. Dit opent het volgende menu.


Hier klik je met je rechter muisknop op je primaire geluidskaart. Dan kies je voor ‘Configure speakers’. In de volgende wizzard stel je de voor jouw geldende speaker setup in en test je meteen of alle speakers werken. Hierdoor kun je meteen controleren of je speakers op de juiste manier zijn aangesloten.


Wanneer je dit gedaan hebt kan je de juiste sampling rate kiezen. Als je een losse geluidskaar hebt is dit is eigenlijk gewoon een kwestie van de hoogste uit de lijst kiezen. Bij een onboard geluidskaart moet je rekening houden dat een hogere instelling hier een impact gaat hebben op de prestaties van het systeem. Als je van 48000Hz naar 96000Hz kost dit je 2x zoveel CPU kracht. Mijn advies is om hier dan te kiezen voor 48000Hz 24 bit. Hiermee hou je redelijk wat CPU tijd over voor andere dingen. De meeste audio die je zult horen is ook op 48000Hz opgenomen dus deze setting hoger zetten zal alleen verschil maken als je vanuit een Lossless geëncodeerde bron of bijvoorbeeld een bluray disk luistert.


Dan nu de instellingen om gelijktijdig naar de speakers en de koptelefoon te kunnen luisteren. Hiervoor gebruik ik een functie van de geluidskaart die ‘What U hear’ of ‘Wat men hoort’ heet. Deze stel je bij de eigenschappen in om af te spelen door de uitgang van de koptelefoon. In mijn geval de koptelefoon output van mijn onboard geluidskaart.


Als laatste schakelen we nog een irritante functie van Windows uit die al het andere geluid zachter zet als je de microfoon op bijvoorbeeld Skype of Mumble gebruikt. Dit doe je bij communications, waarbij je de instelling veranderd naar ‘niets doen’.


Zo nu zijn de basisinstellingen goed afgesteld en ben je al dichterbij het maximum uit je hardware te halen.

Volgende en vorige item:
Wii Nintendo heeft geen plannen voor het uitbrengen van games op smartphones
PC Waarom een geluidskaart? – Goed geluid deel 1

0 reacties

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees de eerste die reageert, voer je reactie hieronder in!



Reageer

Je reageert nu als (uitloggen).





Over ons :: Contact :: Adverteren :: Review scores :: Privacy policy :: Disclaimer