Gamesdust
usr.mnu
zoeken

Home
Nieuws
Reviews
Previews
Columns
Walkthroughs
English
Forum

Login

Registreer

Hoe oude spellen kunnen boeien

Door: Switchboy op: 0000-00-00, 2646 views

PlatformIs het je wel eens opgevallen hoe het de laatste tijd steeds maar weer om nog realistischere beelden draait? De gamesbladen staan er vol mee. Wauw dit is nog veel mooier dan de vorige...

Met al de ontwikkelingen schiet de gameplay er vaak bij in? Wat is er nou wezenlijk veranderd aan de gameplay sinds laten we zeggen 1999? Shooters werken nog steeds volgens het schiet iedereen dood en los puzzeltje x op om verder te komen prenciepe. Racegames speel je nog steeds op dezelfde manier.

Innovaties die innovaties lijken zijn er ook meer dan genoeg. Neem bijvoorbeeld Trackmania. Een grote hit omdat er een gratis variant van is en vooral omdat je je eigen banen kan maken. Dit lijkt nieuw maar is het helemaal niet. Het zat allang in 'Stunts' van 4D driving (DOS spel). Zo is ook de 3D RTS de laaste paar jaren helemaal geweldig. Maar iedereen is vergeten dat in Populous: The beginning er al een volledig draaibare speelwereld was. Die overgins innu´tiever draait dan iedere 3D rts van daarna.

Ook ging dit spel een stuk verder dan alleen een 360 garden draaibare speelwereld aanbieden. Je kon in dit spel namelijk ook van alle kanten aanvallen omdat je op een bol speelde. Zo'n spel is er nooit meer uitgekomen.

In plaats daarvan hebben we een pas terug gedaan. En hebben we nu wel loeizware RTS games waar de sprites vervangen zijn door 3D objecten. Erg mooi maar de gameplay is er geen bal mee vooruit gegaan. Daar komt nog eens bij dat sprites soms meer details hadden dan zo'n 3D object. Zeker in het begin.

Ook zijn er niet echt meer spelletjes die je even in tien loze minuutjes kan spelen. Met al die verhaallijnen enzo is dat gewoon niet meer mogelijk.

Deze veranderingen zijn natuurlijk niet allemaal slecht. De verdieping en blending van verschillende spellen heeft ons het pareltje GTA 3 en zijn opvolgers opgeleverd. Alleen jammer dat het zoveel andere gamestudios maar niet lukt om dit speltype een beetje goed neer te zetten.

Neem nou bijvoorbeeld Driv3r, Just Cause, True Crime en The godfather. Allemaal slechte games qua gameplay. Just Cause is prachtig maar heeft zulke slechte besturing en handeling van auto's dat ik het spel na een uur of twee gewoon zat was. The godfather had drie automodellen en de deuren waren vierkant. En True Crime was het altijd net niet op de xbox.

Het enige spel waarbij het wel gelukt is goede gameplay te brengen was mafia. Echt een geweldig spel was dat. Verhaal was goed, setting was goed en de auto's reden als auto's.

Bij sports games is het helemaal om te huilen wat innovatie betreft. De besturing is, op wat probeerseltjes die er de volgende versie meteen uitgehaald zijn, niet echt veranderd sinds 1998. Alleen is het mooier geworden en kloppen de teams aan het begin van het seizoen weer.

Al met al is er geen rede om geen oude spellen te spelen. Er zitten echt pareltjes tussen zoals populous. Nog een bijkomend voordeel is, is dat deze spellen al voor 2,50Ç in de grabbelbak liggen.

Volgende en vorige item:
PS3 Playstation 3 bereikt 1,5 Miljoen consoles
PC Anno 1701

0 reacties

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees de eerste die reageert, voer je reactie hieronder in!Reageer

Je reageert nu als (uitloggen).
´╗┐
Over ons :: Contact :: Adverteren :: Review scores :: Privacy policy :: Disclaimer