Gamesdust
usr.mnu
zoeken

Home
Nieuws
Reviews
Previews
Columns
Walkthroughs
English
Forum

Login

Registreer

Hoe maak ik een game? Introductie

Door: Switchboy op: 2014-05-06, 10141 views

Artikellogo

Intro


Altijd al een game willen maken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of lijkt het je te moeilijk? Dan zijn deze lessen voor jou! Games maken is namelijk helemaal niet moeilijk en zelfs leuk! En met deze lessen leer je stap voor stap hoe het moet!

Games gemaakt door anderen zijn vaak erg leuk om te spelen. Maar soms zou je net wat dingen anders willen zien. En zou het niet tof zijn om helemaal je eigen game te kunnen maken? “Ja maar dat is vast erg moeilijk!” zul je waarschijnlijk denken. “Er zijn niet voor niets gamestudio’s die met honderden werknemers per project werken. Het moet vast enorm veel werk zijn!” Dat klopt, maar dat hangt helemaal af van de schaal van het project dat je wilt realiseren.

Er zijn zeker hele leuke games die je in een paar avonden per week in relatief korte tijd in elkaar kunt zetten. En die game zal precies zo zijn zoals je het zelf wilt. En vindt je een paar vrienden die ook enthousiast mee willen helpen? Dan kan het alweer groter en mooier worden.

Wat heb ik dan nodig om dit te kunnen?


Om te beginnen moet je kunnen programmeren. Dit klinkt moeilijker dan het is. Door te programmeren vertel je een computer precies wat het wanneer moet doen. Het is als een taal die je moet leren. Spreek je al Engels en heb je een basaal begrip van wiskunde? Dan is dat erg makkelijk.

In de komende weken zal ik je met deze serie langzaam aan de gereedschappen aanreiken die je nodig hebt om je spel in elkaar te zetten. We zullen dit stap voor stap doen. Steeds met kleine stapjes. En na ieder artikel zal je een klein werkend projectje hebben. Op die manier gaat leren van de taal het best. Niet droog dingen uit je hoofd leren, maar gewoon meteen gebruiken! En aan het einde van deze serie van lessen heb je zelf een RPG zoals de originele Zelda’s gemaakt.

In de eerste les zorgen we ervoor dat we de benodigde (gratis) programma’s op de juiste manier installeren zodat je ontwikkel omgeving op de juiste manier is ingericht zodat je de volgende lessen kunt volgen. Tijdens onze lessen leren we stapje voor stapje C++. Dit is een hele belangrijke programmeertaal die niet alleen heel veel gebruikt wordt bij het maken van spellen, maar ook heel veel andere software is ermee geschreven. En als je deze taal leert zijn heel veel andere programmeer talen heel makkelijk te leren omdat ze heel erg hierop lijken.

Om te beginnen hebben we een programma nodig waarin we ons programma kunnen schrijven. Het programma wat wij hiervoor bij onze lessen zullen gebruiken heet Code::Blocks. Daarnaast hebben we iets nodig wat onze programmeertaal omzet in in machine taal die de computer uiteindelijk laat doen wat hij van ons moet doen. Dit wordt een compiler genoemd. Voor onze lessen gebruiken we de open source GNU C++ compiler.

Na de eerste paar lessen gaan we werken met sprites en textures. Hiervoor zullen we dus direct met Direct 3D, OpenGL de geluidskaart drivers en de netwerkdrivers moeten kunnen ‘praten’. Om het leven voor ons wat makkelijker te maken gaan we hiervoor een Bibliotheek met functies voor gebruiken die al het vuile werk voor ons zal doen. Wij hoeven straks alleen nog maar een functie aan te roepen die een sprite voor ons op het scherm tekent. Hoe hij dit precies doet maakt niet uit. De bibliotheek die we hiervoor gaan gebruiken heet SFML wat staat voor “Simple and Fast Multimedia Library”.

Als laatste heb je nog een programma nodig om textures en sprites te maken. Hiervoor kan je The GIMP gebruiken. Dit is een gratis en open source programma met de functionaliteit van Photoshop. Als je al Photoshop bezit kun je dit natuurlijk ook gebruiken!

De installatie


Om te beginnen downloaden we een installatie programma waarmee we de compiler kunnen installeren. Dit programma installeert en opent de MinGW Installation Manager. Zodra dit programma geopend word klikken we op “Basic Setup”. Aan de rechterkant verschijnt nu een lijst met packages. Bij de volgende packages druk je op de checkbox en dan op “mark for installation”: mingw-developer-toolkit, mingww32-base, mingw32-gcc g++, mingw32-gcc-objc en msys-base. Hierna druk je op “installation -- > apply changes” en dan op “apply”. Wanneer hij klaar is sluit je het programma af.

Dan is het nu tijd om Code::Blocks te installeren. download De versie die we bij de lessen gebruiken. Volg hiervan de installatie instructies op. Als laatste installeren we SFML 2.1. Unzip dit waar je het makkelijk terug kunt vinden. Ik heb het in de root van C: staan.

Stappen bij ieder nieuw project:


Open een nieuw project: "file -->new --> project --> empty project" Nu moeten we de naar de bestanden van SFML verwijzen dit doen we als volgt:
Klik op "Project --> Build options" en klik dan op search directories en klik op add. Type hier het pad naar SFML in. Bij is dat: "C:\SFML-2.1includes\" Druk vervolgens op "OK". Druk nu op "linker", druk op add type hier het pad naar de daadwerkelijke locatie van de bibliotheken van SFML. Bij mij is dit "C:\SFML-2.1\lib"

Klik nu op "Linker settings" en voeg de SFML bibliotheken toe die je project gebruikt. Voor nu voeg je de volgende drie toe: "sfml-graphics-s", "sfml-window-s" en "sfml-system-s" Dit doe je door op add te drukken en alleen de naam van de bibliotheek in te typen. Dus zonder pad of extensie! Dus alleen "sfml-graphics-s", "sfml-window-s" of "sfml-system-s" in het tekst vak invullen!

Als laatste zorgen we ervoor dat we niet steeds de benodigde DLL bestanden in de project map hoeven zetten. In plaats daarvan integreren we ze in het programma zodra hij gecompileerd wordt. Dit maakt het .exe file groter, maar zorgt er ook voor dat het makkelijker wordt om het te delen met vrienden. Om dit te doen klik je op 'compiler settings' vervolgens op #defines en typ je in het tekstvak "SFML_STATIC". Als laatste klik je op "OK".

Het testen van onze installatie


We gaan nu testen of onze installatie helemaal werkt. Dit gaan we doen door aan ons project een nieuw file toe te voegen "main.cpp". Hierin staat de code die altijd als eerste gecompileerd en uitgevoerd wordt. Klik op "file --> new -->file.." Kies voor een C++ file en sla hem op als main.cpp in je project folder.

Plak nu de volgende tekst in het file:


#include <SFML/Graphics.hpp>

int main()
{
sf::RenderWindow window(sf::VideoMode(200, 200), "SFML works!");
sf::CircleShape shape(100.f);
shape.setFillColor(sf::Color::Green);

while (window.isOpen())
{
sf::Event event;
while (window.pollEvent(event))
{
if (event.type == sf::Event::Closed)
window.close();
}

window.clear();
window.draw(shape);
window.display();
}

return 0;
}


Controleer of wanneer je met de rechter-muisknop op main.cpp klikt en naar properties gaat bij build "compile file", "link file", "Debug" en "Release" een checkbox hebben. Druk op "OK"

Nu gaan we kijken of alles goed geïnstaleerd staat. Druk op "build-->compile and run" (F9) Als alles goed is zul je nu het volgende zien:Als je dit ziet staat alles op je computer goed ingesteld om deze lessen te volgen!


Volgende en vorige item:
PC Hoe maak ik een game? Les 1: Spelen met getallen
MOB Waarom moet ik RollerCoaster Tycoon 4 Mobile links laten liggen?

2 reacties

Reacties:

Geplaatst op: 1-01-1970: 1:00 door: dion1292

Ik krijgt 2 errors als ik het uitprobeer.

Error: macro names must be identifiers

Fatal error: SFML/Graphics.hpp: no such file or directory

Kun je me ff hiermee helpen.

Geplaatst op: 1-01-1970: 1:00 door: switchboy

switchboy's avatarIk denk dat je de SFML lib niet goed importeerd. Misschien heb je de naar een andere map uitgepakt dan dat ik hier in het guide gebruik.

In deze stap gaat het fout:

Open een nieuw project: "file -->new --> project --> empty project" Nu moeten we de naar de bestanden van SFML verwijzen dit doen we als volgt:
Klik op "Project --> Build options" en klik dan op search directories en klik op add. Type hier het pad naar SFML in. Bij is dat: "C:\SFML-2.1includes\" Druk vervolgens op "OK". Druk nu op "linker", druk op add type hier het pad naar de daadwerkelijke locatie van de bibliotheken van SFML. Bij mij is dit "C:\SFML-2.1\lib"

Klik nu op "Linker settings" en voeg de SFML bibliotheken toe die je project gebruikt. Voor nu voeg je de volgende drie toe: "sfml-graphics-s", "sfml-window-s" en "sfml-system-s" Dit doe je door op add te drukken en alleen de naam van de bibliotheek in te typen. Dus zonder pad of extensie! Dus alleen "sfml-graphics-s", "sfml-window-s" of "sfml-system-s" in het tekst vak invullen!

Als laatste zorgen we ervoor dat we niet steeds de benodigde DLL bestanden in de project map hoeven zetten. In plaats daarvan integreren we ze in het programma zodra hij gecompileerd wordt. Dit maakt het .exe file groter, maar zorgt er ook voor dat het makkelijker wordt om het te delen met vrienden. Om dit te doen klik je op 'compiler settings' vervolgens op #defines en typ je in het tekstvak "SFML_STATIC". Als laatste klik je op "OK".Reageer

Je reageert nu als (uitloggen).

Over ons :: Contact :: Adverteren :: Review scores :: Privacy policy :: Disclaimer